Fundația Orange

Mate cu Digitaliada


Mate cu Digitaliada, episodul 7: „Matematica – de la abstract, la practic”

Mate cu Digitaliada, episodul 7: „Matematica – de la abstract, la practic”

Trecem la punctul 2 din Subiectul al III-lea de la Evaluarea Națională și ne vom ocupa de calculele algebrice. În acest subiect, expresiile algebrice sunt formate din câte două subpuncte, iar dacă le rezolvi corect vei obține 5 puncte la examen.

Sunt exerciții de sinteză, în care vei folosi un întreg arsenal de cunoștințe pentru a le duce la bun sfârșit. În rezolvarea lor, va trebui să folosești corect:

  • formule de calcul prescurtat, dar și calcule cu numere reale
  • tehnici de descompunere în factori
  • proprietăți ale radicalilor
  • ecuații sau inecuații în mulțimea numerelor reale

Toate, într-un singur exercițiu, care te plimbă prin mai multe capitole de algebră și aritmetică, studiate în anii anteriori. Îți vei reaminti aceste noțiuni, rezolvând alături de Clarisa și Adrian exercițiile din acest episod.

Gradul de abstractizare crește, ceea ce înseamnă că vei lucra cu numere reale reprezentate prin litere. Cu această ocazie, îți reamintim ce sunt variabilele și constantele, întâlnite în formulele de calcul.

Ți-am pregătit și un Breviar vizual, cu noțiuni și formule cheie, ca să ți le poți aminti mai ușor.

Urmărește episodul șapte aici! 

 

Este știut că ceea ce demonstrezi singur reții mai bine. De aceea, provocarea acestui episod va fi să demonstrezi o formulă de calcul prescurtat, însă nu în felul în care ești obișnuit să o faci la algebră. Ci într-un mod vizual, geometric, folosindu-te doar de o coală de hârtie, o riglă și o foarfecă.

Astfel vei înțelege mai bine și legătura strânsă dintre algebră, geometrie, aritmetică și celelate ramuri ale matematicii.

Mai sunt doar trei episoade din „Mate cu Digitaliada”, așa că nu uita să te abonezi la canalul de YouTube al Fundației Orange pentru a fi sigur că nu le ratezi.