Fundația Orange

Școlile Digitaliada 2019-2020


23 August, județul Constanța

Școala Gimnazială „George Coșbuc”

Profesorii și școlile sunt promotori ai schimbării. Cu acest gând pășesc în programul Digitaliada cadrele didactice de la Școala Gimnazială „George Coșbuc” din localitatea 23 August, județul Constanța.

Școala Gimnazială „George Coșbuc”

FOTO: Școala Gimnazială „George Coșbuc” din localitatea 23 August


Și pentru că și-au asumat rolul de a fi un motor al schimbării la nivel local, domnii și doamnele profesori au făcut tot ce le-a stat în putință să aducă în școală noutatea: educația digitală. Sunt conștienți că elevii lor merită o șansă la un viitor mai bun, un viitor al tehnologiilor de vârf. Acestui demers i se alătură o comunitate implicată activ, iar veștile despre includerea în proiectul Digitaliada a Școlii Gimnaziale „George Coșbuc” a adus un motiv de bucurie în micuța localitate de la malul mării.

Despre localitate


Comuna 23 August se află la 30 km de Constanța, are o suprafață de 7.500 ha și o populație de aproape 5.300 locuitori. Plaja din 23 August este situată între stațiunile Olimp și Costinești, iar zona este deosebit de interesantă pentru pasionații de scufundări.

Patru obiective din comuna 23 August sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Constanța ca monumente de interes local, toate fiind clasificate ca situri arheologice.

Din punct de vedere educațional, prima școală a funcționat din anul 1910, în casa lui Anton Panait, primul director al școlii. În anul 1924 a fost construită o nouă școală, pe terenul unde se află în prezent Oficiul poștal 23 August, iar în anul 1952 a fost ridicată o nouă clădire. Începând cu anul 1962 a fost construită prima aripă a actualei clădiri a școlii, iar în 1974 cea de-a doua.


Despre școală
Școala Gimnazială „George Coșbuc” este o instituție de învățământ deschisă comunității. Este locul unde copiii, părinții și profesorii colaborează și învață împreună. Educația digitală era slab reprezentată în școala din comuna 23 August, așa că profesorii s-au lăsat ghidați de nevoile elevilor. Au aplicat la Digitaliada cu gândul către viitorul elevilor lor, dar și cu convingerea că indiferent de mediul din care provin, urban sau rural, copiii trebuie să beneficieze de aceleași avantaje materiale și echipamente.

Un alt argument solid pentru aducerea educației digitale în Școala „George Coșbuc” a fost cel despre rezultatele obținute de elevi la concursuri și olimpiade. Sunt conștienți că odată încântați de ideea de învățare, din ce în ce mai mulți elevi vor dori să reprezinte școala la diverse concursuri.

Școala Gimnazială „George Coșbuc”, în imagini


Povestea Digitaliada

Participarea Școlii Gimnaziale „George Coșbuc” din localitatea 23 August la concursul Digitaliada a venit în urma unei nevoi. Nevoia de a pregăti elevii pentru o societate tehnologizată, mereu în schimbare. Profesorii de aici spun că pentru a face față provocărilor, copiii au nevoie să înțeleagă principiile pe care funcționează noile tehnologii, să le utilizeze nu doar pentru socializare în mediul online, ci și pentru propria dezvoltare personală, pentru o viitoare carieră. Poate este doar un vis, dar cadrele didactice de la „George Coșbuc” vor să schimbe paradigma în care elevii lor se văd muncitori în șantierul naval, sudori, lăcătuși. Ei vor să le ofere posibilitatea unei cunoașteri mai largi și, implicit, mai folositoare.

 

Directorul școlii este un om care și-a făcut calculele și a considerat că tehnologia trebuie să facă parte din procesul de predare al profesorilor din școală. „Ne dorim să oferim servicii educaționale de calitate copiilor, dar și întregii comunități. Profesorii și școlile sunt promotori ai schimbării. Noi vrem, deci putem fi un motor al schimbării la nivel local. Elevii noștri merită o șansă la un viitor mai bun, un viitor al tehnologiilor de vârf”, afirmă doamna Magdalena Baciu-Iacob, directorul Școlii Gimnaziale „George Coșbuc”.

Profesorii de matematică și T.I.C.
În comunitatea din 23 August, profesorii au un cuvânt greu de spus. Iar când profesorii de matematică decid că educația digitală ar aduce plus valoare actului didactic, știm că avem de-a face cu oameni ancorați în realitate. Doamnele profesoare Cristina Drăgoi și Nicoleta Alexandru au peste 20 de ani de profesorat fiecare, iar provocările Digitaliada s-au potrivit perfect: „Documentându-mă asupra activităților care se vor derula prin programul Digitaliada, am constatat că obiectivele propuse corespund aspirațiilor și nevoilor mele. Sunt convinsă că folosind tabletele la clasă, orele de matematică vor deveni mult mai active. Preconizez îmbunătățirea competențelor, creșterea interesului față de școală și consolidarea relației școală - familie”, spune doamna profesoară Cristina Drăgoi.

Doamna Alexandru aduce în atenție și beneficiul pentru cadrele didactice: „Acest program de educație digitală încurajează folosirea la clasă a metodelor interactive de lucru, vizează dezvoltarea aptitudinilor atât pentru elevi, cât și pentru profesori și urmărește crearea unor modele de bune practici care își propun îmbunătățirea performanțelor școlare”.

Date de contact
Școala Gimnazială 23 August, județul Constanța
E-mail: sc23august[at]yahoo.ro
Telefon: +40241733108
Director: Magdalena Baciu-Iacob

***

Școala Gimnazială Școala Gimnazială „George Coșbuc” din localitatea 23 August, județul Constanța, este una din cele 10 școli selectate în ediția a IV-a Digitaliada.