Fundația Orange

Școlile Digitaliada 2019-2020


Acățari, județul Mureș

Școala Gimnazială Acățari

Profesorii de la Școala Gimnazială Acățari își propun să le ofere tuturor elevilor posibilitatea de a-și dezvolta interesele, talentele și abilitățile digitale.

Școala Gimnazială Acățari

FOTO: Școala Gimnazială Acățari


Dar sunt conștienți că mediul plăcut de învățare și o echipă de profesori implicați și bine pregătiți nu reprezintă o garanție pentru reușitele elevilor. Este nevoie de o permanentă adaptare la nou, așa se explică și interesul profesorilor pentru educația digitală.

Despre localitate

Comuna Acățari, o comunitate multi-etnică și multi-culturală ce face parte din județul Mureș, este situată în centrul județului, spre sud-vest de orașul Târgu Mureș, la o distanță de 12 km. Prima atestare documentară a satului reședință de comună Acățari datează din 1497. Comuna Acățari administrează nouă localități, unele fiind situate în zone izolate. Școala din Acățari are copii care provin din familii cu probleme sociale, defavorizate, cu părinți plecați să muncească în străinătate.


Despre școală

Școala din Acățari este o școală vie, veselă, un „cuib” de înțelepciune, care se străduiește să promoveze performanța fiecăruia dintre elevii săi. Profesorii de aici folosesc noile tehnologii în activitatea de zi cu zi și sunt deschiși ideilor noi. „Cadrele didactice din școala noastră au realizat importanța echipamentelor electronice în procesul educațional. Noutățile tehnologice sunt tot mai necesare, iar obișnuința elevilor cu echipamente IT impune tot mai mult o schimbare a metodelor de predare în școli. Aceste tehnologii sunt folosite cu precădere la orele de informatică, matematică cât și la engleză, română, biologie, geografie. Înainte să avem Digitaliada în școală, elevii foloseau telefoanele mobile pentru a descărca diferite aplicații”, afirmă directorul școlii, doamna Gabriella Jozsa.

„Elevii sunt bucuroși, unii sunt chiar surprinși, pentru că nu credeau că pot învăța matematica pe telefon, calculator sau tabletă. Aplicațiile folosite la orele de matematică și foarte apreciate de copii sunt: PowToon (crearea de prezentări și animații), Kahoot! (crearea și aplicarea de teste, chestionare, discuții), GeoGebra (aplicație de geometrie dinamică, pentru a înțelege geometria în mod interactiv)”, susține profesorul de matematică, domnul Gorbai Nagy Ferenc.

Începând cu anul școlar 2019-2020, 32 de tablete cu aplicații speciale pentru matematică și T.I.C vor ajunge la Școala Gimnazială Acățari.

Directorul școlii este profesor de matematică, iar decizia de la participa la competiția Digitaliada a luat-o după ce, alături de cadrele didactice, a făcut un calcul simplu: „La 317 elevi, școala noastră dispune de 30 de calculatoare. Într-o zi de școală, numai la Școala Gimnazială Acățari sunt minimum 44 de ore de studiu, predate de 11 cadre didactice și un singur cabinet de informatică. Din această cauză profesorii, oricât de doritori și creativi ar fi, nu au posibilitatea să se folosească de echipamentele IT atât de des cât și-ar dori, astfel că procesul didactic este limitat la metodele tradiționale”, mărturisește doamna Gabriella Jozsa, directorul Școlii Gimnaziale Acățari.

Școala Gimnazială Acățari, în imagini


Povestea Digitaliada

Colaborarea cu Școala Digitaliada din comuna Sâncraiu de Mureș i-a făcut pe profesorii de la Acățari să își dorească educația digitală la clasă. „Credem că motivația pentru învățare influențează procesul didactic și, implicit, rezultatele elevilor. Prin munca noastră încercăm să identificăm metodele prin care se declanșează motivația pentru învățare. Elevii preferă orele de curs informatizate, dinamice, creatoare, în care ei să nu fie simpli participanți, ci să își aducă contribuția la succesul actului didactic”, concluzionează doamna director, mândră fiind că și Școala Gimnazială Acățari face parte din familia Digitaliada.
Profesorii de matematică și T.I.C.

Când s-au hotărât să aplice la Digitaliada, profesorii de la Acățari au căzut de acord că echiparea școlii cu echipamente IT de ultimă generație ar impulsiona procesul de învățare și ar da un suflu nou procesului educațional. Dascălii și-au dorit ca elevii lor să țină pasul cu provocările secolului XXI și consideră că Digitaliada este soluția. „Consider că prin acest proiect și cu ajutorul cursurilor de pregătire îmi voi putea perfecționa cunoștințele în predarea matematicii și elevii se vor descurca mult mai ușor în rezolvarea exercițiilor. Probabil matematica va fi o materie mai îndrăgită de elevi”, afirmă doamna Gabriella Jozsa, profesor de matematică, dar și directorul școlii.

Programa opționalului de T.I.C. conține teme legate de informatică, programare, teme referitoare la utilizarea calculatorului și componentele acestuia. Odată cu apartenența la proiectul Digitaliada, cei mici au ocazia să descopere singuri aceste lucruri. „Elevii vor avea posibilitatea să creeze mini-aplicații folosind programe moderne precum Blockly, Scratch sau platfome precum CS-First.com sau Code.org. Prin acest no proiect, încerc să realizez o corelare între abilitățile pe care elevii le pot dobândi pe parcursul studiilor și abilitățile digitale solicitate pe piața muncii”, afirmă profesorul de T.I.C., domnul Gorbai Nagy Ferenc.

Date de contact
Școala Gimnazială Acățari, județul Mureș
E-mail: scoalageneralaacatari[at]yahoo.com
Telefon: +40265333150
Director: Gabriella Jozsa

***

Școala Gimnazială Acățari, județul Mureș, este una din cele 10 școli selectate în ediția a IV-a Digitaliada.