Fundația Orange

Școlile Digitaliada 2019-2020


Recea, județul Maramureș

Școala Gimnazială Recea

Prin aplicarea metodelor digitale în procesul de învățare, în care elevii vor utiliza diverse resurse ale tehnologiei informației și comunicării, profesorii de la Școala Recea au mecanismele necesare pentru o educație modernă, eficientă și atractivă.

Școala Gimnazială Recea

FOTO: Școala Gimnazială Recea


Astfel, cei mici își formează noi abilități și își dezvoltă competențele de folosire a acestor instrumente, atât de utile în meseriile viitorului.

Despre localitate

Originea localității este strâns legată de existența zăcămintelor aurifere care, cu certitudine, au constituit motivația formării aici a unei așezări. Oameni au învățat meșteșugul prelucrării acestor zăcăminte, cunoscând totodată și valoarea acestora. Cu toate că documentele scrise amintesc de această localitate numai la începutul secolului al XIII-lea, istoria acestei așezări începe cu zeci de mii de ani în urmă. Potrivit dovezilor arheologice, acest teritoriu a fost locuit de oamenii primitivi, încă din Paleolitic, îmbrățișând prima și cea mai lungă epocă din istoria omenirii, care începe odată cu apariția omului și cuprinde primele etape de dezvoltare ale orânduirii comunei primitive.


Despre școală

Deși este o școală rurală, Școala Gimnazială din Recea vizează transdisciplinaritatea și competitivitatea. Adică atât pregătirea temeinică a elevilor, cât și formarea profesională a cadrelor didactice. Particularitățile școlii sunt diverse și vizează participări la olimpiade și proiecte, inclusiv internaționale, dar și competiții sportive și muzicale. Un lucru interesant la școala din Recea este că membrii comunității, respectiv părinții, formează un parteneriat perfect cu profesorii și se implică activ în educația copiilor lor.

Directorul școlii este profesor de limba și literatura română și are o experiență la catedră de 16 ani. De mai bine de 13 ani este profesor la Școala Gimnazială Recea. „Pe parcursul anilor am abordat diferite metode de predare și evaluare, atât clasice, cât și moderne, utilizând echipamente IT. Am observat o eficiență mai mare în cadrul orelor unde a fost folosită educația digitală. Mă bucur foarte tare că elevii noștri au posibilitatea de a utiliza tehnologii noi în cadrul orelor. Consider că o abordare modernă a materiei îi va ajuta pe elevi să își dezvolte competențele digitale, atât de utile astăzi și în viitor”, susține doamna Veronica Oneț, directorul Școlii Gimnaziale Recea.

Școala Gimnazială Recea, în imagini


Povestea Digitaliada

În anul 2018, profesorii de la Recea au aflat despre competiția Digitaliada de pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Maramureș și s-au hotărât să înscrie școala în concurs. „Dorim să formăm și să pregătim elevi competenți în sensul utilizării resurselor digitale, având mereu în minte că în aproape orice domeniu de activitate se solicită competențe digitale”, afirmă profesorul de T.I.C., doamna Mirela Șandru.

Cadrele didactice de la școala din Recea au dat dovada de profesionalism și mult interes în a realiza lecții interesante și atractive, utilizând resursele pe care le-au avut în școală. „Datorită dotării sălii de informatică din școală, orele de matematică le organizăm într-un mod interesant și interactiv. Cu ajutorul soft-urilor instalate, elevii construiesc figuri geometrice, corpuri geometrice, grafice în 2D sau 3D. Astfel, cei mici au ocazia să înțeleagă mai bine noțiunile, descoperind singuri proprietățile acestora”, afirmă profesorul de matematică, Andreea Csepregi.

Începând cu noul an școlar, echipamentelor existente li se alătură și 26 de tablete cu aplicații pentru mate și T.I.C.

Profesorii de matematică și T.I.C.

Transformările societății românești din ultimii ani, dezvoltarea și răspândirea informaticii, pătrunderea elementelor moderne de comunicații și tehnologii informatice în țara noastră, impun o pregătire diversificată a tinerilor în acest domeniu. „Informatica a pătruns astăzi în cele mai variate domenii, deci indiferent de profesia pe care o va alege un tânăr, la viitorul lui loc de muncă va avea, cu siguranță, nevoie de cunoașterea modului de utilizare a unui instrument informatic. Școala noastră acordă atenție pregătirii elevilor astfel încât să poată beneficia de lumea calculatoarelor, respectiv să poată folosi avantajele științei calculatorului”, afirmă doamna Mirela Șandru, profesorul de T.I.C., încântată că tabletele și aplicațiile vor întregi experiențele învățatului.

Andreea Csepregi este profesor de matematică, cu șase ani de experiență. Avantajul pe care mizează este tocmai tinerețea. „Pe parcursul anilor petrecuți pe băncile facultății am învățat să utilizez diferite soft-uri educaționale pe care le consider foarte utile în cariera mea didactică. Mi-am dorit foarte tare să am posibilitatea ca în școala în care profesez să pot să le predau elevilor mei folosindu-mă de tehnologia digitală. Consider că orele predate în această manieră sunt mai interactive”, afirmă tânăra profesoară.

Date de contact

Școala Gimnazială Recea, județul Maramureș
E-mail: scoala_recea[at]yahoo.com
Telefon: +40262287204
Director: Veronica Cornelia Oneț

***

Școala Gimnazială Recea, județul Maramureș, este una din cele 10 școli selectate în ediția a IV-a Digitaliada.