Fundația Orange

Școlile Digitaliada 2019-2020


Sânpetru, județul Brașov

Școala Gimnazială Sânpetru

Online, Internet, educație digitală, aplicații. Acestea sunt cuvintele cele mai folosite de copiii de gimnaziu de la Școala Sânpetru din Brașov. Iar profesorii au înțeles: o abordare care să implice tehnologia ar putea să crească interesul elevilor.

Școala Gimnazială Sânpetru

FOTO: Școala Gimnazială Sânpetru


Mai mult decât atât, ar fi pentru mulți dintre tinerii de azi un avantaj, care să îi ducă dincolo de orizontul satului în care locuiesc.

Despre localitate

Sânpetru este atestată documentar din 1240, cu numele Mons Sancti Petri. A fost înființată însă mai devreme, în timpul stăpânirii Cavalerilor Teutoni. Tot din secolul al XIII-lea datează biserica în stil romanic de pe dealul Sânpetrului, dărâmată în mare parte în 1794.

Din punct de vedere al educației, localitatea Sântpetru se poate lăuda cu prima școală de instructori planoriști din România, înființată la 25 august 1937, care încă își desfășoară activitatea. Cu mândrie se vorbește, însă, și despre școala gimnazială, care înregistrează rezultate deosebite la olimpiade școlare și concursuri sportive.


Despre școală

Școala este activă pe plan local, județean și național. În școală învață peste 450 de copii, îndrumați atent de 35 de cadre didactice. Cadrele didactice sunt tinere și hotărâte să ofere perspective utile pentru viitor copiilor din bănci. Provocările țin de mediile sociale diverse din care provin elevii. Deși este una dintre cele mai dezvoltate comune din județul Brașov, iar școala își face treaba, profesorii din Sânpetru se confruntă cu neputințele familiilor cu o situație economică precară, cu abandonul școlar, cu lipsa motivației pentru studiu. În acest context, accesul la tehnologia digitală a fost varianta la care profesorii de la Sântpetru au apelat pentru a trezi apetitul pentru învățătură al celor mici. 

Școala Gimnazială Sânpetru, în imagini


Povestea Digitaliada

Decizia de a aplica la Digitaliada a venit după ce Școala Gimnazială nr. 1 Poiana Mărului, tot din județul Brașov, a intrat în proiect. Așa au aflat profesorii de la Sânpetru despre cât de importantă este Digitaliada pentru motivarea copiilor să învețe, pentru stimularea curiozității lor și pentru a face școala mai atractivă, mai aproape de ceea ce trebuie să însemne educația în acest secol.

Cu ajutorul proiectului Digitaliada și a celor 28 de tablete care au ajuns la școală, profesorii de la Sânpetru sunt convinși că elevii vor redescoperi științele, vor deveni interesați, prezenți și curioși, vor cunoaște bucuria de a descoperi lumea.

Directorul școlii are un țel puternic: pregătirea și educarea copiilor din comunitate, astfel încât aceștia să facă față provocărilor unui oraș mare. „Vrem să depășească orizontul satului în care locuiesc, să viseze la cariere frumoase și să muncească în fiecare zi pentru acest lucru. Un laborator interactiv ne ajută mult în acest demers. Profesorii de matematică, fizică, chimie, biologie și T.I.C. pot planifica materiile integrat, astfel încât totul să aibă legatură, iar copiii să înțeleagă mai bine și să descopere legături între materiile de la școală și viață reală”, susține Daniel Petrule, director și profesor de TIC la Școala Gimnazială Sânpetru.

Profesorii de matematică și T.I.C.

Având în spate 36 de ani de experiență la catedră, doamna profesoară de matematică Gabriela Brenciu este convinsă că doar aducerea în prezent a învățământului poate să ofere perspective de succes în viitor. „Sunt profesor de matematică de peste 30 de ani și mă uit la copiii pe care îi am acum în clasă și îmi dau seama că metodele de predare de la începutul carierei mele nu mai au nimic de-a face cu viața lor. Viitorul lor este unul digital. Sunt sigură că dezinteresul pentru matematică, rezultatele slabe și dificultățile de învățare sunt, în mare parte, cauzate de prea puțină utilizare a tehnologiei în școală. Astăzi avem la dispoziție atât de multe resurse digitale de învățare a matematicii care ar face această materie utilă și plăcută copiilor”, susține doamna profesoară Brenciu.

Directorul școlii, domnul Daniel Petrule, este și profesorul de T.I.C. al școlii. A ales să predea T.I.C. pentru că este convins că viitorul elevilor săi este, în mod clar, legat de tehnologie. Doar gândul către job-urile viitorului îl face pe domnul profesor să fie convins de utilitatea competențelor digitale. „Îmi doresc ca acești copii să aibă acces la educație pentru viitor, chiar daca sunt copii din mediul rural. Mă bucur nespus să avem un laborator interactiv pentru predarea integrată a științelor. Acesta va face școala mai frumoasă și științele mai atractive pentru copii”, afirmă domnul director. 


Date de contact

Școala Gimnazială Sânpetru, județul Brașov

E-mail: scoalasanpetru[at]yahoo.com

Telefon: +40268360133

Director: Daniel Petrule

***

Școala Gimnazială Sânpetru, județul Brașov, este una din cele 10 școli selectate în ediția a IV-a Digitaliada.