Fundația Orange

Școlile Digitaliada 2019-2020


Șieu, județul Bistrița-Năsăud

Școala Gimnazială Șieu

În era tehnologiei, școala are datoria să rămână atractivă și să se folosească de echipamentele și aplicațiile digitale pentru a le oferi celor mici deprinderile utile ale meseriilor de azi și de mâine.

Școala Gimnazială Șieu

FOTO: Școala Gimnazială Șieu


Profesorii de la Școala Gimnazială din Comuna Șieu, județul Bistrița-Năsăud, au ajuns la concluzia că este nevoie de educație digitală la clasă, așa că s-au înscris la concurs. Astăzi, școala din Șieu face parte din mare familie Digitaliada.

Despre localitate

Comuna Șieu este așezată în partea sud-estică a județului Bistrița-Năsăud, la 30 km de Bistrița. Cu o vechime de mai bine de 700 de ani, localitatea Șieu a fost mereu o comunitate închegată de români, maghiari și sași. Amestecul de culturi a influențat populația comunei, una de referință printre celelalte de pe Valea Șieului, atât din punct de vedere demografic, cât și cultural și social.
Și astăzi, Șieul este o comună multietnică, formată din români, maghiari și rromi, iar educația copiilor este o preocupare pentru toată comunitatea, iar școala are responsabilitatea ei.

 

Despre școală

Prima formă de educație organizată funcționează încă din anul 1830, când ia ființă prima școală confesională cu un singur învățător. În anul 1858 existau două școli elementare, una evanghelică și una greco-catolică, iar între anii 1917-1923 funcționează școala de patru clase. Din 1923 funcționează școala cu șapte clase, iar în anul 1938 erau înscriși 60 de elevi, activitatea desfășurându-se în două schimburi.

Astăzi, atât profesorii, cât și elevii și părinții sunt deschiși la provocări. Profesorii își doresc să îi implice pe cei mici în activități inovatoare, cu ajutorul cărora să își dezvolte competențe diverse, dar și să își cultive pasiunile. Colectivul de profesori este implicat atât în derularea procesului didactic de calitate, cât și în diversificarea paletei de activități extrașcolare. Școala pune accent pe educația de calitate, iar cadrele didactice fac tot posibilul să descopere și să dezvolte pasiunile elevilor, promovând tradițiile și fiind un parteneriat real al comunității locale.

Din punct de vedere al rezultatelor, școala din Șieu are o tradiție în participarea la olimpiadele de limba română și istorie.

Directorul școlii este un om hotărât să rămână ancorat în realitate, având mereu în minte viitorul. „În era digitală, competențele digitale sunt imperioase pentru evoluția profesorilor și a elevilor. Este tot mai posibilă îmbinarea clasicului cu tehnica, cu atât mai mult cu cât noul curriculum pune la dispoziție și manuale digitale, iar elevii apreciază mai mult orele în care este inclusă educația digitală”, susține Monica Simona German, directorul Școlii Gimnaziale Șieu.

Școala Gimnazială Șieu, în imagini


Povestea Digitaliada

Proiectul Digitaliada este o cunoștință mai veche pentru profesorii de la Șieu. Colaborarea cu școlile Digitaliada din Salva și Petriș a adus beneficii educaționale școlii, facilitând învățarea. Elevii folosesc la clasă, pe videoproiector, aplicațiile Kahoot! și Hot Potatoes pentru orele de română, matematică, istorie, geografie și fizică. Începând cu anul școlar 2019-2020, elevii din ciclul gimnazial vor putea accesa aplicațiile educaționale folosind cele 25 de tablete din dotare. 

 

Profesorii de mate și T.I.C.

Dincolo de atractivitatea digitalului, doamna profesoară de matematică și T.I.C., Andrea Cătinean, are în vedere și adaptarea continuă la nou. „Doresc să îmi îmbogățesc eu nivelul de cunoștințe, ca să pot să îi ajut pe elevi să se dezvolte, să își îmbogățească, la rândul lor, cunoștințele, dar mai ales să participe cu plăcere la orele de curs”, susține doamna profesoară.

În cei 21 de ani la catedră, doamna profesoară de T.I.C., Diana Sălăgean, a înțeles că prima raportare trebuie să fie la elev. „Sunt mereu atentă la nevoile elevilor, precum și la diversificarea activităților educaționale. Educația digitală contribuie la îmbunătățirea performanțelor școlare pentru că menține treaz interesul elevilor pentru învățare. În cazul meu, orele de TIC, fizică și chimie pot fi mult mai atractive folosind resursele digitale. Astfel, mă asigur că pun bazele formării competențelor cheie, precum și învățării pe tot parcursul vieții”, spune doamna profesoară.

Date de contact

Școala Gimnazială Șieu, județul Bistrița-Năsăud

E-mail: scoala_sieu[at]yahoo.com

Telefon: +40263260130

Director: Simona Monica German

***
Școala Gimnazială Șieu, județul Bistrița-Năsăud, este una din cele 10 școli selectate în ediția a IV-a Digitaliada.