Fundația Orange

Școlile Digitaliada 2017-2018


Nicolae Bălcescu, județul Bacău

Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”

O școală atestată documentar în anul 1865 face parte astăzi, 152 de ani mai târziu, din elita școlilor care aduc tehnologia de ultimă oră ca metodă de predare la clasă.

Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”

FOTO: Sala care a devenit laboratorul Digitaliada din cadrul Școlii Gimnaziale Nicolae Bălcescu


La Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu din Bacău, proiectul Digitaliada adaugă sistemului de predare tradițional avantajele digitalului pentru un rezultat de excepție: elevi adaptați pentru viitor.  

Despre localitate 

Comuna Nicolae Bălcescu este situată în inima județului Bacău. Scrierile vremii spun că în anul 1922, luna decembrie, zilele 21-22, în curtea boierului Dumitru Condopol de la Valea Seacă, locuitorii împreună cu părintele Petru Neumann și administrația moșiei boierești au pus în discuție înființarea satului nou, care avea să primească numele de Ferdinand. Până la începutul anilor ’30 satele din vecinătate s-au unit și așa a luat naștere comuna Nicolae Bălcescu. La acel moment, în zonă funcționau trei mori de apă, o școală mixtă deschisă în 1865, o biserică ortodoxă și trei catolice.

Singurul obiectiv din comuna Nicolae Bălcescu inclus în lista monumentelor istorice din județul Bacău ca monument de interes local este școala din satul Nicolae Bălcescu, construită în 1930 și clasificată ca monument de arhitectură. 

 

Despre școală

La Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu se pregătesc tinerii pentru viață. Aici, profesorii fac tot posibilul ca elevii să evolueze în fiecare zi, mâine să fie mai buni ca astăzi. La o simplă căutare pe Google găsești imediat o prezentare lucrată într-un program online, de unde am aflat că profesorii își fac treaba foarte bine, iar elevii sunt foarte silitori și ascultători față de profesori. Tot de aici am aflat și că profesorii au datoria să le explice elevilor lecția până când toată clasa a înțeles. Ce motiv mai bun pentru profesori să se înscrie la Digitaliada?

Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” în imagini

Directorul școlii: O persoană deschisă la nou, care are acea picătură de curaj, necesară oricui vrea să evolueze. „De mult timp experimentăm, ca școală, predarea unor discipline cu ajutorul tehnologiei moderne”, susține Crina Ramona Antipa, directorul Școlii Școala Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” din județul Bacău. 

Povestea Digitaliada

Profesorii de la Școala Nicolae Bălcescu din Bacău știu că educația digitală este cheia pentru un viitor care se dovedește din ce în ce mai plin de provocări. Având această mentalitate și ținând cont de interesul profesorilor de aici pentru eficientizarea învățământului la clasă, Digitaliada s-a dovedit proiectul care s-a potrivit mănușă. 32 tablete echipate complet, un laptop și un video proiector au început deja să fie folosite, din anul școlar 2017- 2018, de profesori și elevi, la disciplinele matematică și TIC. 

Profesorii de matematică și T.I.C.

Pentru profesoarele de matematică și TIC de la școala Nicolae Bălcescu, educația digitală înseamnă crearea și valorificarea unui conținut digital folosind instrumente moderne. Un demers comun care le-a unit și le-a dat curaj să se înscrie și să se și califice în cadrul proiectului Digitaliada. „Sunt interesată de această colaborare pentru a dobândi cunoștințe noi despre metode de predare moderne. În același timp, prin acest proiect văd și o colaborare la clasă mai activă și mai implicată”, susține Mirela Zemtev, profa de TIC.

Pentru Angela Mistreanu și Mihaela Stoica, profesoarele de matematică de la școala din Nicolae Bălcescu Digitaliada este o oportunitate pentru elevi și profesori, în egală măsură. „Personal, îmi doresc să urc și eu încă o treaptă a lungului proces de tehnologizare a școlii de la sat. Sunt mândră că fac parte din echipa profesorilor Digitaliada, care se pot lăuda că aduc la clasă o formă modernă de predare și aplicare a științelor exacte la clasă”, concluzionează doamna Mistranu.

„Integrarea în procesul tradițional de predare-învățare-evaluare a „uneltelor” IT are un impact mai puternic asupra elevilor deoarece transmiterea și asimilarea informațiilor sunt facilitate prin cele 4 canale de receptare solicitate: memoria logică (reține pașii în succesiune), memoria tactilă (simte comenzile proprii), memoria vizuală (vede exemple la profesor și la colegi) și memoria auditivă   (explicațiile verbale)”, este de părere doamna Stoica.

Concluzia este unanimă: animate de dorința de a le oferi elevilor un mod de învățare mai atractiv, profesoarele de mate și info din Nicolae Bălcescu duc acum la clasă tablete pentru 29 de elevi și predau lecții în format digital. 

Galerie video interviuri: Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu


Date de contact

Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu, județul Bacău
E-mail: scoalabalcescu[at]yahoo[dot]com
Telefon: +40234214043
Director: Crina Ramona Antipa

***

Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu, județul Bacău, este una din cele 20 școli selectate în ediția a II-a Digitaliada.