Fundația Orange

Școlile Digitaliada 2017-2018


comuna Grivița, județul Galați

Școala Gimnazială nr. 1, Grivița

Pentru școala din Grivița elevii sunt cei care contează în primul rând. De la înființare, profesorii de aici au avut grijă ca fiecare generație să aibă acces la educație modernă, educație care presupune și acces la tehnologie.

Școala Gimnazială nr. 1, Grivița

FOTO: Prin proiectul Digitaliada, școala a primit 27 de tablete complet echipate cu aplicații digitale educative, laptop, videoproiector, ecran de proiecție.


Despre localitate 

Prima așezare ce s-a înființat pe aceste meleaguri a fost satul Călmățui, în câmpia Tecuciului,  pe râul Calmățui, la 55 km de Galați. În 1870 apare prima menționare a satului Grivița, care în urma unei greșeli în actele administrației locale devine comună.

Dumitru P. Anastassiu, cunoscut mai degrabă ca Tache (Take) Anastassiu, grec de origine, prefect de Tecuci la finalul anilor '1800, a donat Academiei Române printre altele și conacul din Calmățui. Când Academia a intrat în stăpânirea moșiei nu exista nici o școală. 

 

Despre școalăÎn toamna anului 1902, conform testamentului lăsat de Tache  P. Anastassiu, Academia  a înființat o școală chiar în casele filantropului Anastassiu. Efectivul anual al școlii era de 100 elevi și toți copiii primeau cărți, haine, încălțăminte, toate rechizitele necesare, dar și mâncare de la cantina școlii. În anul 1950 existau două școli cu două clase primare, dar prin contribuția cetățenilor, și ca urmare a necesității generalizării învățământului, s-a reușit construcția unei școli cu 13 clase în Grivița. 

Școala Gimnazială Grivița în imagini

Directorul școlii: „Liantul care unește toate activitățile școlii”- acesta a fost primul gând când a citit despre Digitaliada. „Pentru mine educația digitală reprezintă  o modalitatea prin care elevii sunt atrași de  școală și au rezultate, au performanțe școlare”, conchide doamna Loredana Constandache.     

Povestea Digitaliada

Pentru Școala Gimnazială nr. 1 Grivița, Digitaliada poate însemna, pentru elevi și profesori deopotrivă, motivație, acces la resurse informaționale din afara școlii, facilitarea înțelegerii de concepte abstracte, stimularea curiozității prin activitatea de cercetare, exersare în ritm propriu, dezvoltarea creativității și facilitarea lucrului în echipă.

Profesorii au fost unanim de acord să dea curs unui anunț pe Facebook pentru că sunt conștienți de necesitatea unei educații digitale la clasă. Prin proiectul Digitaliada, școala a primit 30 de tablete complet echipate cu aplicații digitale educative, un laptop, un videoproiector și ecran de proiecție. Cei aproximativ 120 de elevi de gimnaziu, raportați la data înscrierii în competiția Digitaliada, vor avea șansă de a participa la ore interactive, moderne.

Profesorii de matematică și T.I.C. 

Școala Gimnazială nr.1 Grivița este singura organizație din comună care oferă copiilor acces la învățare, dar și alternative de a petrece timpul. Chiar dacă dotarea materială este insuficientă, școala are cadre didactice bine pregătite și dornice să sprijine elevii, astfel încât aceștia să poată face față cu succes provocărilor de zi cu zi, din toate domeniile.

„Tinerii de azi trăiesc în era tehnologiei, citesc pe e-book-uri, caută diverse informații pe internet, se joacă online. Ei învață, se manifestă, gândesc prin intermediul tehnologiei. Profesorii trebuie instruiți pentru a folosi internetul, computerele, tabletele ca metode de predare în beneficiul elevilor”, susține Alina Nica, tânăra profesoară de matematică.

La nivel personal, pentru profesori educația digitală înseamnă formarea culturii IT și transmiterea ei către noua generație. Doamna Nica îmbină la clasă predarea tradițională cu cea modernă, prin lecții digitale, accesarea bibliotecilor digitale, platformelor de e-learning.

Puțini sunt oamenii hotărâți, dar atunci când întâlnești unul, îl recunoști imediat: „Fac tot ce ține de mine să aduc plus valoare în tot ce fac. Cu un milimetru de mișc pozitiv lucrurile, e bine. Îmi cunosc limitele și știu că am putere să adaug un milimetru și încă un milimetru”, profesorul de TIC, doamna Tincuța Popa. Cu o asemenea determinare și folosind metodele de predare corecte, elevii doamnei profesor pot ajunge foarte departe, aici, în România. 

Galerie video interviuri: Școala Gimnazială Nr. 1 Grivița


Date de contact

Școala Gimnazială Grivița, localitatea Grivița, județul Galați 
E-mail: scoalagrivitagl[at]yahoo[at]com 
Telefon: +40236/825568
Director: Loredana Constandache

***

Școala Gimnazială Grivița, județul Galați, este una din cele 20 școli selectate în ediția a II-a Digitaliada.