Fundația Orange

Școlile Digitaliada 2017-2018


Racovița, județul Sibiu

Școala Gimnazială Racovița

Pentru Școala Gimnazială Racovița, participarea la Digitaliada înseamnă o etapă nouă, una care oferă acces la resurse digitale tuturor celor implicați în procesul educațional.

Școala Gimnazială Racovița

FOTO: Sală de clasă la Racovița, Sibiu


Despre localitate

Prima atestare documentară a satului – 22 mai 1443 – se regăsește în actul de danie prin care voievodul Ioan de Hunedoara a donat lui Simion Magnus, castelanul Tălmaciului precum și urmașilor săi, jumătate din prediul (cătunul) Reken – Racovița de astăzi. Racovița va apărea din ce în ce mai des în scrierile din perioada 1453 – 1700, cu peste 50 de documente cu caracter feudal. Se impune precizarea că până în anul 1766, Racovița a aparținut de două unități administrativ-politice complet diferite. Două treimi ale așezării, cu hotarul aferent, stătea sub jurisdicția Scaunului Sibiului, motiv pentru care se numea „partea scăunală” . Partea dinspre Avrig, respectiv cealaltă treime, se afla sub stăpânirea a numeroși domni de pământ și se numea „partea iobăgită”.

Una dintre principalele urmări pozitive ale cuprinderii Racoviței în granița militară a fost și aceea că, în conformitate cu decretul Mariei Tereza din 1766, în fiecare localitate aleasă ca sediu de companie – cum a fost și cazul Racoviței – a fost înființată o școala trivială, numită și „centrală” sau „capitală”. Școala era obligatorie pentru copiii grănicerilor din satele aparținătoare companiei. Așa se făcea educație în timpul graniței militare dintre 1765 și 1851.

Despre școală

Odată cu anul școlar 1958-1959 s-a trecut la obligativitatea învățământului de șapte ani. În prezent, în școala generală din sat își desfășoară activitatea în 12 săli de clasă. Ultimele opt dintre acestea, inclusiv cele care adăpostesc laboratoare, cabinete tematice etc., au fost construite treptat, după anul 1961, prin adăugiri la construcția inițială a școlii, prin supraetajare, precum și prin reamenajarea fostului Cămin Cultural.

Astăzi, prin proiectul Digitaliada, Școala Gimnazială Racovița a primit 29 tablete complet echipate, un laptop, videoproiector și ecran de proiecție.

Școala Gimnazială Racoviță în imagini

Directorul școlii: O fire creativă nu poate să aducă decât inovație și evoluție în fiecare acțiune pe care o întreprinde. „Îmi plac competițiile, seriozitatea. Sunt o fire creativă, comunicativă, prietenoasă, deschisă la nou și lucrez foarte bine în echipă”, declară doamna Dorina Ucean, directorul Școlii Gimnazile Racovița din județil Sibiu.

Despre Digitaliada

La înscrierea în competiția Digitaliada, școala cu clasele I-VII Racovița din județul Sibiu avea un număr de 123 elevi la nivel gimnaziu. Conducerea școlii consideră că integrarea metodelor TIC în predarea orelor în ciclurile primare și gimnaziale este extraordinar de importantă pentru elevi, pregătindu-i pentru viitor. Dascălii de la Școala Gimnazială Racovița, județul Sibiu, au ținut să fie permanent la curent cu evoluțiile din educație, astfel încât au urmat diverse cursuri de perfecționare.

Profesorii Digitaliada

Profesorii de la această școală cred în necesitatea de a dezvolta abilitățile de comunicare și TIC în rândul elevilor. Pentru Școala Gimnazială Racovița, participarea la Digitaliada înseamnă o etapă nouă pentru a da acces la resurse digitale tuturor celor implicați în procesul de învățare. „Educația digitală înseamnă pentru mine întegrarea metodelor TIC în predarea oricărei materii, indiferent de nivel primar sau gimnazial”, susține doamna Camelia Limbășan, profesorul de TIC.

O abordare pentru viitor are și profesorul de matematică, doamna Zamfira Dorina Mocanu. „Ca director, dar mai ales ca profesor, trebuie să mă gândesc la viitorul elevilor mei. Educația digitală este în momentul de față o necesitate care conferă elevilor multe oportunități pe piața muncii. Cu cât mai timpurie, cu atât mai bine”.


Galerie video interviuri: Școala Gimnazială Racovița


Date de contact

E-mail: scl_racovita[at]yahoo[dot]com
Telefon: +40269527443
Director: Dorina Ucean

***

Școala Gimnazială Racovița, județul Sibiu, este una din cele 20 școli selectate în ediția a II-a Digitaliada.