Fundația Orange

Școlile Digitaliada 2017-2018


Gugești, județul Vrancea

Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță”, Gugești

Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” Gugești este una dintre școlile reprezentative ale învățământului din mediul rural din Vrancea, dacă ar fi să judecăm prin prisma rezultatelor obținute de elevii școlii.

Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță”, Gugești

FOTO: Școala din Gugești


Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” Gugești este una dintre școlile reprezentative ale învățământului din mediul rural din Vrancea, dacă ar fi să judecăm prin prisma rezultatelor obținute de elevii școlii, atât la concursurile și olimpiadele școlare, cât și la Evaluarea Națională. Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” Gugești este locul unde fiecare copil este descoperit și ajutat să se dezvolte armonios.

Despre localitate 

Surse din Arhivele Naționale atestă faptul că în anul 1499 satul Gugești exista pe actuala vatră. Denumirea comunei „Gugești" se pare că provine de la numele unui boier „Gogu", proprietar de terenuri pe aceste meleaguri. A doua proveniență a denumirii satului Gugești este atribuită unei vechi îndeletniciri a oamenilor, „gogitul nucilor”. Legendele spun că pe vatra actuală a satului au existat plantații întregi de nuci, recoltarea nucilor fiind asociată ca pornind de la etimologia cuvântului „a gogi”.

 

Despre școală

Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” funcționează din anul 1944, an în care s-a înființat școala cu clasele I-IV, pentru copiii muncitorilor din Fabrica de Prelucrare a lemnului, sub numele de „Școala primară mixtă de stat”. În anul 1960 se înființează „Școala de 7 ani Gugești – Fabrică” pentru învățământul general obligatoriu. În anul 2004, școala a adoptat numele de Alexandru Vlahuță, poet și publicist care a trăit o vreme la conacul de la Dragosloveni, aflat la 2 km de comuna Gugești. 

Școala Gimnazială Gugești în imagini

Profesorul de matematică: Un profesor exigent, principial, corect și mereu preocupat de nou, așa cum par să fie toți profii de mate. „În demersul didactic dascălii trebuie să se adapteze, să îmbine în cel mai fericit mod metodele tradiționale cu cele  moderne, să folosească atât materialele didactice clasice, dar mai ales să integreze în actul didactic calculatoarele, video-proiectoarele și mai ales softurile didactice existente”, susține Rică Zaharia, profesor de matematică și director al Școlii Gimnaziale „Alexandru Vlahuță” Gugești în 2017. 

Povestea Digitaliada 

Într-o eră digitalizată, în care copiii folosesc de la 2-3 ani, într-un mod aproape natural, telefonul mobil, tableta, laptop-ul, este lesne de înțeles că educația, în cea mai mare parte a ei, tot astfel trebuie făcută. Acesta este crezul profesorilor de la Școala din Gugești. Ei nu susțin că trebuie să renunțe la tradițional, la tot ceea ce s-a dovedit bun în acest mod de predare-învățare, ci doar că trebuie să accepte progresul, schimbarea, că trebuie să conștientizeze faptul că profilul elevului actual nu mai corespunde profilului elevului de acum 25 de ani. 

Prin proiectul Digitaliada, școala a primit 28 de tablete complet echipate cu aplicații digitale educative, un laptop, un videoproiector și ecran de proiecție.

Profesorii de matematică și T.I.C.

Indiferent de ce materie predau la clasă, pentru profesorii de la Gugești utilizarea echipamentelor informatice și a softurilor educaționale fac doar să crească gradul de atractivitate a lecțiilor, să crească gradul de implicare și participare a elevilor în actul didactic, să crească calitativ și cantitativ nivelul de cunoștințe, să se asigure un feedback rapid. „De foarte multe ori le reproșăm copiilor că stau prea mult în fața tabletei, laptopului, telefonului, că își pierd timpul fără rost. De ce nu am fi noi, dascălii, suficient de abili, astfel încât acest timp pe care ei îl alocă tehnologiei moderne să-l facem benefic pentru elevi și pentru școală?”, se întreabă Rică Zaharia, în calitate de profesor de matematică, în cazul acesta.

Răspunsul vine de la profesorul de TIC, Dan Valentin Grecu: „Educația digitală presupune utilizarea de lecții digitale, soft educațional, biblioteci digitale, platforme de e-learning, Moodle, Thinkquest, SEI, eTwinning, iTeach și Google Docs. Toate acestea permit crearea de documente, foi de calcul sau prezentări ce pot fi lucrate împreună cu colegii, în același timp, chiar dacă ei se află la alt computer”. Profesorii văd în Digitaliada și o modalitate de dezvoltare și perfecționare în domeniul digital.

Pentru doamna de matematică, Vasilica Crețu, „tehnologizarea școlii noastre, planurile de lecții cu aplicații digitale, reprezintă economie de timp, aplicații rapide care să ușureze înțelegerea lecțiilor și să trezescă motivația elevului pentru aprofundare”.  

Galerie video interviuri: Școala Gimnazială Gugești


Date de contact

Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță”, Gugești
Adresă website: gugesti.scoli.edu.ro
E-mail: scoala_vlahutagugesti[at]yahoo[dot]com
Telefon: +40237250058
Director: Violeta Grecu

 

***

Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” Gugești, județul Vrancea, este una din cele 20 școli selectate în ediția a II-a Digitaliada.