Fundația Orange

Școlile Digitaliada 2017-2018


Valea Lupului, județul Iași

Școala Gimnazială "Profesor Mihai Dumitriu" Valea Lupului

Într-o comună din Moldova copiii învață folosind tehnologia digitală pentru că profesorii lor fac tot posibilul pentru a avea echipamentele necesare și aplicațiile utile la clasă.

Școala Gimnazială "Profesor Mihai Dumitriu" Valea Lupului

FOTO: Profesoara de matematică de la Valea Lupului, împreună cu soțul ei, programator, au dezvoltat o aplicație digitală educativă gratuită, disponibilă pe laptop și pe mobil.


De exemplu, profesorul de matematică de la Valea Lupului a dezvoltat o platformă de aplicații educaționale gratuite la care să aibă acces toți elevii. Elevii din toată țara, nu doar cei de la micuța școală din localitate.

Despre localitate

Potrivit documentelor, satul a luat ființă în anul 1879. Vatra satului s-a format pe coasta unde se găsește astăzi biserica. Se spune ca înainte de această dată mai erau câteva case răzlețe, un document din anul 1876 spunând că la școala Miroslava, unde copii erau învățați de Miron Lupescu, se găseau înscriși și cei din Valea Lupului. Numele satului exista deja, deși locuitorii nu cunosc de unde provine.

Într-un dicționar topografic din 1872 Valea Lupului era numit și „Valea Rateșului", probabil după numele hanului așezat pe marginea drumului principal. Cu timpul, casele s-au înmulțit și satul s-a întins până aproape de Iași.

Despre școală

Școală s-a făcut la Valea Lupului, de la începutul secolului al XIX-lea, primele lăcașuri de școală fiind casele sătenilor și Casa Parohială. Abia prin anul 1935 s-a construit o clădire proprie, cu o sală de clasă și două cămăruțe pentru locuința învățătorului. Poziția geografică a localității generează creșterea demografică a localității și impune construirea unui local de școală cu opt săli de clasă, la vest de biserica satului, lucrare finalizată în anul 1966 și unde tinerii aveau posibilitatea de a învăța 10 clase.

Școala Gimnazială Valea Lupului, județul Iași

Directorul școlii: Un om cu viziune, care și-a dat seama că tehnologia înseamnă evoluție. „Educația digitală este o altă modalitate de răspuns la nevoile de învățare ale elevilor, în concordanță cu tehnologizarea societății”, susține doamna Petronela Petrea, directorul Școlii Gimnaziale Valea Lupului, județul Iași. 

Povestea Digitaliada 

În 29 de ani petrecuți la catedră un profesor bun poate să tragă o serie de concluzii relevante despre evoluția comportamentului elevilor. Pentru corpul profesoral de la Școala Gimnazială Valea Lupului, aceste analize au dus la concluzia simplă că școala trebuie să țină pasul cu evoluția societății. În acest context, proiectul Digitaliada este o nouă formă de adaptare la nou, în cazul acesta noutatea fiind dată de modalitatea de predare la clasă - digital, interactiv, prin joc.

Prin proiectul Digitaliada, școala din Valea Lupului a primit 24 de tablete, un laptop, videoproiector și ecran de proiecție.

Profesorii de matematică și T.I.C.

La Școala din Valea Lupului educația digitală a pătruns demult. Profesorii folosesc de ceva vreme aplicații, jocuri interactive, tutorial video. Este normal, atâta timp cât unii dintre copii folosesc acasă smartphone-ul sau tableta. Cerințele lor de predare țin de evoluția societății.

„Educația digitală este o altă modalitate de răspuns la nevoile de învățare ale elevilor, în concordanță cu tehnologizarea societății. Un proiect ca Digitaliada ne va ajuta la îmbunătățirea învățării, atât la matematică, cât și la TIC, prin furnizarea de noi metode de predare-evaluare, dar și prin implicarea activă a elevilor, prin folosirea tehnologiei și lecțiilor digitale și prin crearea de conținut digital", ne împărtășește doamna Petronela Petrea, în calitate de profesor de TIC la Școala Valea Lupului. 

Ana Ungureanu este profesor de matematică și pasiunea pentru această disciplină o plasează în categoria profesorilor cărora le pasă ca elevii să evolueze. Împreună cu soțul ei programator, au dezvoltat un proiect educațional digital. O aplicație gratuită, disponibilă și pe laptop și pe mobil, care acoperă toate disciplinele de învățământ, pentru toți anii de studiu primar și gimnazial.

„Copiii sunt tot timpul încântați când folosim aceste metode, când rupem acel ritm clasic de predare-învățare, iar pe mine, ca profesor, mă bucură să văd cum își însușesc cunoștințele prin strategii de matematică aplicată”, conchide doamna profesor Ungureanu. 

Galerie video interviuri: Școala Gimnazială Valea Lupului


Date de contact

Școala Gimnazială "Profesor Mihai Dumitriu" Valea Lupului, județul Iași
Adresă website: www.scoalavalealupului.ro
E-mail: sc_vl[at]yahoo[dot]com
Telefon: +40232253720
Director: Petronela Petrea

***

Școala Gimnazială "Profesor Mihai Dumitriu" Valea Lupului, județul Iași, este una din cele 20 școli selectate în ediția a II-a Digitaliada.